Ga naar de inhoud

Bibliotheek / Beisbroek

img

Relativiteitstheorie voor de leek

Code: NAT0020
Auteurs: Coleman James A.
ISBN: NAT020
Korte beschrijving: De algemene en speciale relativiteitstheorie (resp. uit 1905 en 1914-1916) van Albert Einstein betekende een ware revolutie in het wetenschappelijk denken. Het verhaal wil dat Einstein eens gezegd zou hebben: 'Er is buiten mij maar één man op de wereld die mijn relativiteitstheorie begrijpt en hij begrijpt haar nog verkeerd ook.' Dat is niet meer dan een legende, zoals wel blijkt uit het buitengewoon geslaagde boek van James A. Coleman. Men kan de leek misschien niet de finesses van de relativiteit uitleggen, maar hem wel een helder inzicht verschaffen in de essentie ervan.
In de jaren vijftig en zestig verschenen tal van boeken over de relativiteitstheorie. Iemands opvoeding was niet volledig, zo vond men, als men niet enige kennis had van de belangrijkste natuurwetten.
Uit de inhoud: De snelheid van het licht - Het verschil tussen de speciale en de algemene relativiteitstheorie - Massa neemt toe met snelheid - Massa en energie (E = mc2!) - De tijd - Het uitdijend heelal.
Over de auteur: James A. Coleman was leraar wiskunde, fysicus aan de John Hopkins University en vanaf 1957 hoogleraar in de natuurkunde aan het American International College te Springfield, Massachusetts.