Ga naar de inhoud

Bezoek / Astronomisch geschilderd

Astronomisch geschilderd   'When space meets art'


De fascinatie voor de sterren is bij vele kunstschilders overtuigend aanwezig. Talrijke beroemde schilders lieten zich door de nachtelijke sterrenhemel en zijn intrigerende hemelobjecten inspireren. Doorheen de tijd zorgden bijzondere astronomische verschijnselen vaak voor vernieuwende accenten in het oeuvre van kunstschilders als Rubens, Vermeer, Turner, van Gogh, Munch of Lichtenstein.

Door middel van negentig hoogwaardige schilderijreproducties wordt de bezoeker ondergedompeld in een kunstzinnige wereld vol sterrenkundige elementen.
Aan de hand van twaalf verschillende kosmische thema’s wordt elk sterrenkundig geschilderd element wetenschappelijk geduid en verkent de bezoeker op een unieke manier uiteenlopende artistieke kunststromingen.
Waar mogelijk zijn ook replica’s van oude astronomische instrumenten zoals astrolabia, kwadranten, armillairsferen, zonnewijzers of sterrenglobes voorzien. Dit om de bezoeker duidelijk te maken wat de kunstschilder precies op het schilderij wou afbeelden.


Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan u de tijdelijke tentoonstelling 'Astronomisch geschilderd' gratis bezichtigen op de eerste verdieping van het kasteel Beisbroek, van zondag tot en met vrijdag, telkens van 14 h tot 17 h.
In september is de tentoonstelling nog te bezoeken tot en met 16 september 2018, telkens op woensdag en zondag van 14 h tot 17 h.

Er zijn ook verschillende nocturnes en matinees ter omkadering van deze expositie, waarvoor u hier kan inschrijven.