Ga naar de inhoud

Bibliotheek / Beisbroek

img

Grondslagen van de wiskunde

Code: WIS0130
Auteurs: Comb├Ęs Michel
ISBN: WIS130
Korte beschrijving:
 In het begin van deze eeuw ontstond onder de wiskundigen een heftig debat over de verzamelingenleer van Cantor. Zijn theorie leek de basistheorie van de gehele wiskunde te worden, maar bleek te leiden tot antinomien.
Michel Combs stelt het probleem en beschrijft de belangrijkste voorgestelde oplossingen en de belangrijkste discussianten: Russell, Brouwe, Zermelo en Hilbert.


Zes hoofdstukken behandelen in vogelvlucht de controverses binnen de theorie van de verzamelingen met de daarbij behorende paradoxen, vier interessante beschouwingen hierop en tenslotte een discussie met de zienswijze van de auteur over het voorgaande. Een zevende rubriek geeft per voorgaand hoofdstuk naast een verduidelijking van de verschillende begrippen ook veel literatuurverwijzingen. Enkele zwart-witfiguren en tabellen geven aanvullende informatie; goede en duidelijke notatie van wiskundige formules. Het boek heeft een prettige lay-out en een goede bladspiegel. Het werk is nog steeds actueel en heeft ondanks de vele moeilijke woorden en begrippen een helder taalgebruik. Dit logisch opgebouwde boek heeft een academisch niveau en is geschikt voor hen met een goede kennis van de wiskunde; enige kennis van filosofisch denken is daarbij een pre.