Ga naar de inhoud

Bibliotheek / Beisbroek

img

De zeven grootste raadsel van de wiskunde

Code: WIS0354
Auteurs: A. van den Brandhof, R. van der Veen, J.v ande Craats, B. Koren
ISBN: 9789035138018
Uitgever: Bert Bakker
Uitgegeven: 2012
Taal: Nederlands
Korte beschrijving: Op 24 mei 2000 presenteerde het Amerikaanse Clay Mathematics Institute tijdens een plechtige bijeenkomst in het Coll?ge de France in Parijs een lijst met de zeven grootste onderzoeksvragen van de moderne wiskunde: de millenniumproblemen. Voor de oplossingen reserveerde het instituut een bedrag van zeven miljoen dollar: een miljoen voor eenieder die als eerste een millenniumprobleem weet op te lossen. In 2003 was het raak: de Rus Grigori Perelman wist het zogeheten Poincar?-vermoeden te bewijzen, een van de grootste doorbraken in de wiskunde ooit. Het duurde echter nog tot 2010 voor het prijzengeld officieel aan Perelman werd toegekend: het kostte experts jaren voor zij het bewijs van Perelman volledig hadden gecontroleerd. Perelman bleek echter niet ge?nteresseerd te zijn in het geld. 'Ik heb alles wat ik hebben wil,' zo verklaarde hij.
De overige zes millenniumproblemen wachten nog altijd op een oplossing. De zeven grootste raadsels van de wiskunde geeft de lezer op een toegankelijke manier een kijkje in de complexe, maar zeer fascinerende wereld van het hedendaagse wiskundeonderzoek.

Alex van den Brandhof, Roland van der Veen, Jan van de Craats en Barry Koren zijn wiskundigen die gezamenlijk het brede spectrum van wetenschappelijk onderzoek, wetenschapspopularisering en wetenschapsjournalistiek bedienen.