Ga naar de inhoud

Bibliotheek / Beisbroek

img

Liefde & Wiskunde

Code: WIS0378
Auteurs: Edward Frenkel
ISBN: 9789491126048
Uitgever: Novecento
Uitgegeven: 2013
Taal: Nederlands
Korte beschrijving: Edward Frenkel (1968) is hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Californië, Berkeley, lid van de American Academy of Arts and Sciences, en winnaar van de Hermann Weyl Prize voor wiskundige fysica. Als begaafde jongeman werd Frenkel niet tot de Universiteit van Moskou toegelaten omdat hij Joods was, maar hij klom letterlijk over vijf meter hoge hekken om illegaal colleges te kunnen volgen. Een verhaal over passie en doorzettingsvermogen. Een paar vooraanstaande hoogleraren namen hem onder hun hoede en zo kreeg hij de kans al heel jong over zijn onderzoek te publiceren. Verder publiceerde hij voor een algemeen publiek in The New York Times en The Scientific American.
Als 21-jarige, nog voor hij gepromoveerd was, werd Frenkel uitgenodigd om als gasthoogleraar aan de Harvard-univeriteit te doceren. Frenkel woont in Berkeley, Californië.

Liefde & Wiskunde stond in 2013 op de bestsellerlijst van de New York Times. en werd in 2015 met de Euler Book Prize bekroond. Liefde & Wiskunde vertelt twee met elkaar vervlochten verhalen. Het ene is de meeslepende autobiografie van Frenkel waarin hij laat zien hoe wonderlijk de Liefde verbonden is met de Wiskunde. Het andere is een tintelende verhandeling over hoe symmetrie en de daarbij horende groepentheorie de wiskunde en de theorie van de elementaire deeltjes in de natuurkunde beheerst.
We lezen hoe het leven van wiskunde is doordrenkt en hoe het befaamde Langlands-Programma ogenschijnlijk verschillende wiskundige onderwerpen onder één noemer probeert te brengen.
Dit uiterst leesbare, gepassioneerd geschreven relaas over de meest opwindende ideeën in de moderne wiskunde wordt zeer aanbevolen aan iedereeen die nieuwsgierig is en van schoonheid houdt.
- David Gross, Nobelprijswinnaar natuurkunde, 2004 Als je dit boek leest, moet je al het andere wel wegleggen en de wiskunde weer een kans te geven om je deelgenoot te maken van het ultieme mysterie.
- Chris Carter, maker van The X-Files Als je geen wiskundige bent zorgt dit boek er wel voor dat je er een wilt worden.