Ga naar de inhoud

Educatief / Doebox lager onderwijs

Na een groepsbezoek aan Cozmix, krijgen lagere scholen de unieke gelegenheid om "op eigen terrein” een groot aantal speelse maar leerrijke experimenten uit te voeren, samen met de leerlingen. Per activiteit is een duidelijke handleiding voorzien die stap voor stap uitlegt hoe alles probleemloos verloopt. Alle benodigdheden worden gepresenteerd in een grote Doebox. Deze kan een week lang mee naar de klas. Uitpakken en ontdekken dus!
Scholen die op bezoek komen in Cozmix kunnen de doebox een week lang gratis ontlenen. Scholen die niet op bezoek komen, kunnen deze koffer ook huren voor slechts 75 EUR per week.

Het pakketje equatoriale zonnewijzer levert het materiaal om zelf een zonne-uurwerk in elkaar te knutselen. Je kan er de werkelijke zonnetijd mee aflezen en deze vergelijken met de tijd op je eigen polshorloge.

Een handige opstelling van een speciale wereldbol en een overhead projector, biedt de mogelijkheid om niet alleen de dag en nacht cyclus aanschouwelijk voor te stellen, maar kan ook gebruikt worden voor een verklaring van de seizoenen en de positie van de zon ten opzichte van de waarnemer op aarde.

Een gnomon is een moeilijk woord voor schaduwstok. Toch kan met een simpele opstelling, heel wat geleerd worden over de schijnbare dagelijkse baan van de Zon en over de hoogte ervan ten opzichte van de horizon in de verschillende seizoenen.

De Solarscope is een weldoordacht hulpmiddel om op een veilige manier de Zon te observeren. Dit handige toestel kan ook aangewend worden om de lengte van de ware zonnedag te meten. De rotatie van onze dagster is experimenteel vast te stellen door de leerlingen zelf.

De gravitatieput is een klein bouwpakket om op een speelse manier de beweging van de planeten omheen de Zon aanschouwelijk te maken. De kindvriendelijke aanpak maakt dit uitermate geschikt om het zonnestelsel voor de ogen van de leerlingen te laten verschijnen.

Met het lichtstralenspel leren de kinderen op een leuke manier, de weg verkennen die door het licht gevolgd wordt in het binnenste van de Zon. In de werkelijkheid duurt dit zomaar eventjes 1 miljoen jaar! Met pionnetjes en dobbelstenen beleven we het zelf.

Het Bresser Astro Planetarium tovert de sterrenhemel op iedere plaats tevoorschijn. Met dit handige bolletje kan je alle sterrenbeelden leren kennen, ook deze die zich boven het zuidelijk halfrond bevinden. De makkelijke bediening maakt het mogelijk om snel doorheen de nacht en het jaar te bewegen. Vinden de leerlingen zelf de Poolster terug?

Ook een verrekijker of kleine telescoop kon niet ontbreken tussen al dat sterrenkundig materiaal. Hier kunnen uiteraard heel wat hemelverschijnselen mee waargenomen worden, maar kan er ook dieper ingegaan worden op het gebruik van lenzen en spiegels, omkering van het beeld en vergroting.