Ga naar de inhoud

Bezoek / Midwinternachten

Extra planetariumvoorstellingen en waarnemingsavonden
tijdens de kerstvakantie, speciaal voor kinderen en gezinnen!


Midwinternachten
Van vrijdag 22 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018 organiseert Cozmix verschillende 'Midwinternachten'. De kerstvakantie brengt ieder jaar opnieuw de langste nachten met zich mee. Een ideale gelegenheid om jong en oud te laten kennismaken met de prachtige objecten aan de sterrenhemel.
Het bezoekerscentrum Cozmix (Zeeweg 96, 8200 Sint-Andries) plant elke dag (uitgezonderd feest- en zaterdagen), naast de vaste voorstelling om 15h, een extra planetariumvoorstelling om 16h30. Deze wervelende fulldomeshows richten zich in de eerste plaats tot kinderen en gezinnen. Aansluitend zijn er waarnemingen door de telescopen in de observatietoren. We hopen uiteraard op heldere avonden dit eindejaar!

Om deel te nemen aan een 'Midwinternacht' is geen reservatie vereist. Bezoekers melden zich uiterlijk tegen 16h30 aan bij de balie naast het planetarium. Deelnemers worden daarna ondergedompeld in het ruimtetheater waar koepelvullende beelden hen meenemen op reis door het heelal. In het planetarium kan je op ieder moment de fonkelende sterrenhemel en bewegingen van zon, maan en planeten aanschouwen, dus ook bij typisch Belgisch winterweer is er spektakel verzekerd. Een programmatie van de diverse planetariumvoorstellingen is te vinden op de website www.cozmix.be. Achteraf staan meerdere telescopen en verrekijkers klaar om iedereen een schitterende blik te gunnen op de avondhemel.
Ook de expositie 'Photo Nightscape Awards 2017' op de eerste verdieping, met schitterende foto's van de nachthemel, is te bezichtigen aansluitend na de planetariumvoorstellingen.
Opgelet! Woensdagnamiddag is de planetariumvoorstelling om 16h30 Nederlandstalig. Daarom zal de anderstalige voorstelling op woensdag om 17h30 starten! Een programmatie van de planetariumvoorstellingen is hier te vinden.
Kostprijs bedraagt 5 euro voor kinderen en jongeren (< 18 jaar), 6 euro voor volwassenen.

Enkele leuke weetjes:
- Tijdens de eerste week van de kerstvakantie is de 
maan 's avonds zichtbaar.
- Op donderdag 21 december 2017 begint de astronomische winter, om 16h28 UT
 is het wintersolstitium, dit betekent 'zonnestilstand'. Vanaf nu gaan de dagen weer langzaam lengen.
- Tijdens de tweede week van de kerstvakantie zijn tal van sterrenhopen, dubbelsterren, nevels en sterrenstelsels te zien.
- De planeten Mars en Jupiter zijn helaas enkel 's morgens waarneembaar.
- Op 2 januari 2018 is er een zogenoemde 'supermaan'. Een volle maan op het moment van de kortste afstand aarde-maan.
- De meteorenzwerm Boötiden kent zijn maximum op 3 januari 2018. Die dag staat de aarde ook het dichtst bij de zon.