Ga naar de inhoud

Programma / Algemene ledenvergadering Volkssterrenwacht Beisbroek vzw

Algemene ledenvergadering Volkssterrenwacht Beisbroek vzw

23/02/2019
Na het administratief gedeelte geeft stichtend lid Prof. Dr. Claude Doom een uiteenzetting met als titel “Stonehenge revisited: over archeoastronomie”.
Stonehenge, het prehistorische monument in het Engelse Wiltshire, is een raadselachtig bouwwerk dat getuigt van de hoge ontwikkeling van de prehistorische mens. In de jaren '60 tot '80 van de vorige eeuw ontdekte men dat Stonehenge verschillende sterrenkundige kijkrichtingen bevat, die langs de horizon de plaatsen aanwijzen waar de Zon en de Maan ondergaan bij het zomer- en wintersolstitium. Uit deze bevindingen ontwikkelden zich meer uitgebreide theorieën als zou Stonehenge een gesofisticeerd sterrenkundig observatorium zijn geweest, waar men de bewegingen van de Zon en de Maan in detail volgde en waar men zelfs zons- en maansverduisteringen kon voorspellen. Stonehenge zou daarmee de culminatie zijn geweest van een reeks maanobservatoria, verspreid over het prehistorische Engeland. Er ontstond zelfs een heuse wetenschap die archeologie en sterrenkunde combineerde: de archeoastronomie.
Moderne opgravingen hebben echter de meeste van deze theorieën ondergraven. Stonehenge blijkt eerder een rituele (begraaf)plaats te zijn geweest dan een observatorium. In deze lezing bekijken we welke van de vroegere archeoastronomische beweringen standhouden in het licht van modern onderzoek. Zit er geen sterrenkunde in Stonehenge en zijn de maanobservatoria niet echt? Of kunnen we in Stonehenge toch nog verborgen sterrenkunde ontdekken?
Algemene Info:
Begint om: 14:15
Eindigt om: 16:45
duurt 2,5 uur
Locatie Leszaal Koetsenhuis, Zeeweg 98, 8200 Brugge