Ga naar de inhoud

Programma / Actuele onderwerpen ruimtevaart: Interstellaire ruimtevaart, hoever staan we?

Actuele onderwerpen ruimtevaart: Interstellaire ruimtevaart, hoever staan we?

17/10/2018
Enkele maanden geleden kwam in de media het project Breakthrough Starshot, dit is het voorstel van een groep miljardairs en wetenschappers om een groot aantal piepkleine ruimtesondes naar de ster Proxima Centauri te sturen en dit op een technisch haalbare én betaalbare manier.
In de jaren 1970 werd al eens een plan opgemaakt om met de toen beschikbare technologie en mits er fondsen zouden kunnen gevonden worden, de sterren te bereiken: het Daedalus-project van de Britisch Interplanetary Society.
In feite zijn er al sondes onderweg naar de sterren. De Voyagers 1 en 2 zijn na 41 jaar nog steeds actief en bestuderen momenteel op ca. 20 miljard km van de Zon het interstellaire medium. Helaas zullen zij over enkele jaren onherroepelijk uitvallen, maar zij hebben wel boodschappen aan boord...
Daarnaast gebeurt er op een al dan niet discrete manier allerlei onderzoek op Aarde dat onrechtstreeks ooit een bijdrage kan leveren aan onze eerste echte interstellaire reizen: hydroponische tuinen (ook in het kader van Marskolonisatie), het beruchte Biosfeer 2-project, kunstmatige intelligentie, genetisch onderzoek, te veel om op te noemen.
In deze zitting maken we een stand van zaken op over hoever we staan met de mogelijkheden en uitdagingen voor interstellaire ruimtevaart. Een aantal exotische onderwerpen die hoogst speculatief zijn - zoals het reizen door wormgaten - komen niet aan bod, en we hoeden ons eveneens om ons op het pad van onrealistische science-fiction te begeven.
Begeleiders:
  • Boerjan G√ľnther
Algemene Info:
Begint om: 20:00
Eindigt om: 22:00
duurt 2 uur
Locatie Leszaal Koetsenhuis, Zeeweg 98, 8200 Brugge