Ga naar de inhoud

Programma / Actuele onderwerpen sterrenkunde: Event Horizon Telescope, de eerste foto van een zwart gat

Actuele onderwerpen sterrenkunde: Event Horizon Telescope, de eerste foto van een zwart gat

30/01/2019
De Event Horizon Telescope is een wereldwijd project met als doel het maken van de eerste foto van een zwart gat. De belangrijkste kandidaten zijn de zwarte gaten die vanuit de Aarde gezien het grootst zijn: Sagittarius A* in het centrum van het Melkwegstelsel, en het zwarte gat in het centrum van M87, een elliptisch sterrenstelsel in het Virgocluster.
We observeren de straling uitgezonden door materiaal dat het zwarte gat in valt met verschillende radiotelescopen die over de hele wereld verspreid staan. Door de data later op een centrale plaats te correleren en vervolgens te kalibreren, kunnen we een foto van het zwarte gat reconstrueren. Met deze foto kunnen we Einsteins algemene relativiteitstheorie testen, en meer leren over de fysische processen die zich rond het zwarte gat afspelen.
De eerste observaties die tot zo'n foto kunnen leiden, vonden plaats in april 2017, en momenteel is de analyse van deze data nog in volle gang. In deze lezing wordt een introductie gegeven over zwarte gaten en eerdere observaties daarvan. Vervolgens wordt ingegaan op het Event Horizon Telescope project, en wordt besproken hoe we in de toekomst betere foto's kunnen maken door meer telescopen te bouwen, zowel op de Aarde als in de ruimte.
Begeleiders:
  • Drs. Freek Roelofs (Radboud Universiteit Nijmegen)
Algemene Info:
Begint om: 20:00
Eindigt om: 22:00
duurt 2 uur
Locatie Leszaal Koetsenhuis, Zeeweg 98, 8200 Brugge