Ga naar de inhoud

Educatief / Workshops onderwijs

Groepen kunnen opteren om naast (of in plaats van) de gebruikelijke activiteiten één of meerdere workshops aan hun programma toe te voegen. Suggesties en prijzen voor verschillende combinaties zijn te vinden bij de rubriek Cozmix ruimtepak. Hieronder volgt een overzicht van de inhoud van enkele workshops.


Planetenpad   (alle leeftijden)

In het prachtige domein Beisbroek dat rondom het bezoekerscentrum Cozmix gelegen is, kan je een wandeling maken doorheen een schaalmodel van het zonnestelsel. De planeten worden voorgesteld door sculpturen van Jef Claerhout.
Elke stap die je zet, komt overeen met 9 miljoen kilometer! Het planetenpad vertrekt voor de ingang van Cozmix en het Natuurcentrum, ter hoogte van de zon, naast de zonnewijzer. De werkelijke afstand is 835 meter en het traject brengt je langs alle planeten, de planetoïdengordel, Pluto en de IJsdwergen. Wandel langs het planetenpad en ervaar dat de afstand van de zon naar Neptunus 30 keer de afstand aarde - zon is!
Niet alleen de afstand tussen de planeten is op schaal voorgesteld, maar ook de grootte van de planeten. Deze schaal is een andere dan die van de afstanden, aangezien de planeten anders minuscule bolletjes zouden zijn. Hier komt 10 centimeter overeen met 18 000 kilometer. Elke planeet wordt daarnaast ook voorgesteld door haar mythologische figuur. Zo wordt de planeet Venus bijvoorbeeld weergegeven door de Godin van de Liefde. Zin in deze trektocht doorheen het zonnestelsel? Breng dan zeker je wandelschoenen mee naar Cozmix.
Bij een groepsbezoek kan het planetenpad onder begeleiding van een gids afgewandeld worden, met verschillende opmerkelijke weetjes en boeiende opdrachten.Het planetenpad is er nu ook speciaal voor kleuters! Het aangepaste ‘Astronautenpad’ legt de focus op leren, spel en beweging, in lijn met de ontwikkelingsdoelen van het kleuteronderwijs in Vlaanderen. Met een complete infogids en activiteiten per planeet wordt de reis door het zonnestelsel zowaar nóg leuker. Een volledig uitgeruste bolderkar met alle nodige materiaal kan hier gratis worden ontleend. Probeer de stapstenen te volgen op Mercurius, zoek alle manen van Jupiter, of marcheer mee met Mars op de maat van de muziek! Met of zonder begeleiding.


Marsrovers programmeren   (10 - 16 jaar)

Op de sterrenwacht kunnen 5 Marsrovers via tablet of laptop geprogrammeerd worden om op een Marslandschap opdrachten of experimenten uit te voeren. In kleine groepjes programmeren we op een eenvoudige manier met LegoMindstorms bewegingen en metingen , die voortdurend getest en aangepast worden. Dit kan gaan van het afleggen van trajecten op het landschap tot het gebruik van sensoren (kleur, druk, licht, gyroscoop, afstand). Afhankelijk van de voorkennis van leerlingen kunnen de activiteiten aangepast worden. Deze workshop kan zeker ook uitgevoerd worden zonder kennis van programmeren. Alle materiaal is ter plaatse aanwezig. Maximum 20 deelnemers per workshop.

Komeet b(r)ouwen   (10 - 16 jaar)

Kometen fascineren al sinds mensenheugenis. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Aan de hand van deze workshop proberen we de geheimen van kometen te ontrafelen.
Na wat inleidende proefjes, zodat we een wat beter zicht hebben op ons eigen zonnestelsel, komt het echte werk: we bouwen zelf een komeet! Met alle ingrediënten, zoals onder andere bevroren CO2-gas, knutselen we zelf een komeet in elkaar en kun je zien hoe deze er eigenlijk echt uitziet… bereid je maar voor op enkele verrassingen!
Kometen zijn als het ware de restjes van het ontstaan van ons zonnestelsel. Kometen vertellen ons een geschiedenis van 4,5 miljard jaar, die in hun kern zit vervat. Door kometen op te sporen en te bestuderen kunnen we als het ware een heuse blik op de geschiedenis werpen. Dankzij de ESA Rosettamissie geven kometen stap voor stap hun geheimen prijs. Daarom wordt ook eventjes ingegaan op de huidige stand van zaken. We overlopen kort de Rosettamissie en als kers op de taart gaan we een schaalmodel van de satelliet maken.
Handschoenen aan, veiligheidsbril op… actie! Maximum 24 deelnemers per workshop.

Raketjes lanceren   (8 - 14 jaar)

Tijdens de workshop 'Raketjes lanceren' komen we te weten hoe de raketten die we gaan bouwen werken, en hoe ze te maken. Begrippen als zwaartekracht, luchtweerstand, zwaartepunt en drukpunt worden via proefjes duidelijk gemaakt. Daarna knutselen we zelf  een miniatuurraket ineen. De raketjes moeten uiteraard goed in elkaar steken, maar mogen ook versierd worden. Als afsluiter worden ze gelanceerd. Welke raket gaat het hoogst, verst?

Weer en klimaat   (9 - 16 jaar)

Met deze workshop proberen we de elementen van het weer te omschrijven, het onderzoek ervan voor te stellen, verschillen tussen weer en klimaat duidelijk te maken en actuele thema’s zoals de opwarming van de aarde aan te kaarten. We gebruiken gegevens van het digitale weerstation op de toren en nemen een kijkje bij de zonnewijzer en het oude weerstation buiten. In groepjes trekken we met rugzak en bundel naar buiten om het huidige weer met eigen meetinstrumenten te ontdekken. Deze workshop kan op niveau 2e en 3e graad basisonderwijs, alsook 1e graad secundair onderwijs worden aangevraagd. Daarbij maken we het verloop van de seizoenen, het systeem zon - aarde - maan en bijhorende gebeurtenissen (verduisteringen, maanfasen) visueel zichtbaar. Als afsluiter krijg je eventueel nog extra informatie over het klimaat op andere planeten en de leefbare zone rond andere sterren.

Zoektocht   (alle leeftijden)

Wetenschappers zijn voortdurend op zoek in de ruimte: naar nieuwe planeten, naar water en leven, naar aardscheerders, .... Misschien zijn andere wezens in de ruimte ook wel op zoek naar ons? Maar hebben ze ons nog niet gevonden. Of toch?
Vannacht was er ongewoon bezoek op de sterrenwacht, dat razendsnel weer vertrokken is. Er werd een cijferslot rond onze verrassingskoffer achtergelaten, dus er is iemand geweest maar... Wie is het?
We proberen er achter te komen welk ruimtewezen de koffer hier heeft gesloten. In het bos ga je op zoek naar ruimtewezens, raketten, sterrenbeelden en planeten. Vind je ze allemaal, dan weet je wie er deze nacht langskwam en kraak je de code om de koffer open te maken en zo het bezoek voort te zetten of een heuse verrassing uit te pakken.
Je kan deze ontdek- & zoektocht op eigen tempo afleggen. Er wordt ook heel wat info meegegeven omtrent het planetenpad, dat je tijdens de tocht gedeeltelijk aflegt.

Waarnemen   (6 - 12 jaar)

De workshop 'Waarnemen' kan op verschillende niveau's gegeven worden. Als kleuterworkshop die aansluit bij de planetariumvoorstelling 'Ruimteboot Polaris' of als workshop voor klassen uit het lager onderwijs met als thema's de maan, maanfasen, kraters, verduisteringen, verrekijkers en telescopen.

Ruimtevaarders   (10 - 14 jaar)

Aan de hand van een interactieve quiz komen de leerlingen alles over ruimtevaarders te weten. Ze mogen aan de lijve ondervinden welke proeven een ruimtevaarder moet doorstaan. Eenmaal in het ISS, is het er helemaal anders leven. Het wordt een reis van A tot Z.

Exoplaneten   (> 14 jaar)

In de jaren ‘90 van de vorige eeuw werden de eerste exoplaneten ontdekt. Deze leidden tot een omslag in de theorie die beschrijft hoe planetenstelsels gevormd worden.
Deze workshop start met een inleiding over de globale structuur van ons eigen zonnestelsel. Aan de hand hiervan bouwen we een theorie op over planeet- en stervorming die de globale kenmerken beschrijft van planetenstelsels die we waarnemen in ons Melkwegstelsel, en we bekijken ook de dynamica van planetenstelsels.
Het belangrijkste aandachtspunt vormen de onderzoeksmethoden voor het detecteren van exoplaneten. We leren hoe uit de waarnemingen de kenmerken van de planetenstelsels kunnen afgeleid worden. Hierop worden dan oefeningen gemaakt op verschillende niveau's.
Bij de workshop wordt een uitgebreide syllabus ter beschikking gesteld. De thema’s van de workshop worden daarna geïllustreerd in een wervelende fulldome-planetariumshow over exoplaneten.

Spectroscopie   (> 14 jaar)

Van de workshop spectroscopie zijn er versies voor de tweede en voor de derde graad secundair onderwijs.
Bij de tweede graad vertrekken we vanuit de optica. Licht breekt in verschillende componenten als het door een prisma valt. Maar wat betekent dit? Welke informatie zit in dat licht verborgen? Aan de hand van oefeningen en een practicum met een echte spectroscoop wordt dit helder uitgelegd. Maar waarvoor wordt dit dan gebruikt in de sterrenkunde? Soorten sterren en spectraalklassen passeren de revue, en zo geeft het licht stilaan enkele van zijn geheimen prijs.
Ook bij de derde graad vertrekken we vanuit de optica, maar al gauw komen emissie en absorptie om de hoek kijken. Wat betekent dit concreet? Fotonen blijken de hoofddader te zijn. Hoe vertaalt zich dat in spectraallijnen? Verder bekijken we hun betekenis voor de sterrenkunde. Er wordt dieper ingegaan op de verschillende spectraalklassen met als kroon op het werk de Balmerreeks. Dit alles wordt gekruid met oefeningen en practica met verschillende spectraallampen en spectroscopen.