'De komeet van de eeuw'

De "komeet van de eeuw", C/2023 A3, passeert langs de zon! Kom te weten onder welke omstandigheden je hem zelf ook goed kan zien.

De komeet C/2023 A3 (ook Tsuchinshan-ATLAS) is al millennia lang bezig aan een tocht door het zonnestelsel. Hij wordt door astronomen ook wel de "komeet van de eeuw" genoemd, omdat hij zo helder en zichtbaar aan de sterrenhemel staat.

Kometen zijn grote brokken ijs, steen en gas die omheen de zon draaien. Wanneer zij in hun tocht de zon naderen, zal de warmte van onze ster ervoor zorgen dat het ijs in de komeet stilaan begint te verdampen. Dat zorgt voor een spectaculaire staart van gassen en stof weggeblazen wordt van de kern. Hoewel een komeet doorgaans relatief klein is, reflecteert het zonlicht soms wel zeer sterk op de staart. Rondom de kern wordt ook een soort "kap" van gas en stof gevormd, de coma. Dat zorgt ook voor een verhoogde helderheid.

20241016 IMG 8672 Enhanced NR 15 0 sec at f 40

Je kan de komeet ook zelf proberen te spotten aan de sterrenhemel!

De komende dagen zal de komeet boven de westzuidwestelijke horizon verschijnen rond 20:00. Op 17 oktober zal hij te zien zijn in het sterrenbeeld Slang. Elke dag zal de komeet een stukje hoger en zuidelijker te zien zijn, en zo dus opschuiven richting het sterrenbeeld Slangendrager.

De komeet met het blote oog waarnemen zal de komende dagen lastiger worden, maar met een gewone verrekijker zal hij nog te zien zijn tot 25 oktober. Zoek daarvoor best een plekje uit met goed zicht op de westzuidwestelijke horizon (bijvoorbeeld in een open veld), en waar de lichtvervuiling beperkt blijft, zo krijg je het beste resultaat bij de waarnemingen. Ook met een fototoestel of met de camera van de gsm op nachtmodus (met een hogere belichtingstijd) kan je de komeet waarnemen, zelfs wanneer je die misschien niet met het blote oog kan zien.

De komeet zal helaas niet hoog genoeg komen om vanuit onze sterrenwacht waarneembaar te zijn.

Hieronder krijg je in één foto een overzicht van waar je de komeet 's avonds kan vinden per dag. Daarop zie je ook enkele referentieobjecten zoals de steelpan van de Grote Beer, de heldere ster Arcturus in de Ossenhoeder, en de planeet Venus; zo kan je jezelf ook aan de hand van de sterrenhemel goed oriënteren.

(Foto door Stuart Atkinson, onder de Creative Commons by 4.0 licentie)

Comet A3 Finder chart 4