Ga naar de inhoud

Actua / De hemel in maart

In maart kunnen de nachten nog flink koud zijn maar kunnen we toch al een aantal lentesterrenbeelden observeren. Een eerste lentesterrenbeeld dat we vermelden is de Kreeft (Cancer). Dit sterrenbeeld is weinig opvallend maar bevat enkele bezienswaardige deep-sky objecten. Vooreerst is er M44, een grote, losse open cluster die onder goede omstandigheden al met het blote oog als een wazige vlek te zien is. Dit oject wordt soms ook de Kribbe, de Bijenkorf of de Praesepe genoemd en was reeds gekend in de oudheid.

Wat zuidelijker vinden we M67, een kleinere maar rijke open sterrenhoop. Ook in kleine telescopen is deze cluster een erg mooi zicht. Voor waarnemers met middelgrote tot grote telescopen kunnen we ook NGC 2775 vermelden, een spiraalstelsel van magnitude 10,4.

Verder is er nog de zeer mooie dubbelster ι Cancri. De helderste component is een gele ster van magnitude 4 en deze wordt vergezeld door een blauwwitte ster van magnitude 6,5.

Ten oosten van de Kreeft vinden de Leeuw (Leo) met als hoofdster de heldere Regulus. In dit sterrenbeeld kunnen liefhebbers van sterrenstelsels hun hart ophalen, zelfs met bescheiden instrumenten. Zo zijn er de spiraalstelsels M65 en M66, vergezeld door de iets zwakkere NGC 3628. Bij lage vergroting passen deze drie stelsels in hetzelfde beeldveld.

Verder zijn er nog M95, M96, M105, NGC 3371 en NGC 3607, allen waarneembaar met kleine tot middelgrote kijkers. Als uitschieter vermelden we nog NGC 2903, een mooi en helder spiraalstelsel in de "kop" van de Leeuw.

In de buurt van de Leeuw vinden we de kleine en onopvallende sterrenbeelden Kleine Leeuw (Leo Minor) en Sextant (Sextans). De helderste objecten hier zijn de sterrenstelsels NGC 3344 in Kleine Leeuw en NGC 3115 in Sextant. Deze laatste wordt in het Engels ook wel de "Spindle Galaxy" genoemd.

Ten zuiden van de Leeuw vinden we het grootste sterrenbeeld aan de hemel: de Waterslang (Hydra). De "kop" van dit sterrenbeeld bevindt zich ten zuiden van de Kreeft en het "lijf" slingert zich zuidoostwaarts tot onder de Maagd. Ondanks de grootte bevat het sterrenbeeld toch weinig heldere sterren.

Voor waarnemers met kleine kijkers kunnen we wel enkele deep-sky objecten vermelden. Zo is er de open cluster M48, de bolhoop M68, het balkspiraalstelsel M83 en de planetaire nevel NGC 3242, bijgenaamd "Ghost Of Jupiter". Helaas komen de meeste van deze objecten bij ons niet zo hoog boven de horizon.