James Webb-ruimtetelescoop

De nieuwe telescoop van NASA breekt records! Door de geavanceerde apparatuur aan boord zijn sterrenkundigen in staat om diep terug te kijken in de tijd... tot net voor de geboorte van ons universum. In deze post kom je meer te weten over de James Webb-ruimtetelescoop.

Web first images release

De telescoop

De James Webb-ruimtetelescoop (zie foto hieronder) is een optische en-infraroodtelescoop die werd gelanceerd op 25 december 2021 als opvolger van de (jullie waarschijnlijk) bekende Hubble en-Spitzer-ruimtetelescoop. De telescoop is ontwikkeld in opdracht van NASA samen met de ESA (Europese ruimtevaartagentschap) en CSA (Canadese ruimtevaartagentschap).

Op 12 juli (2022) werden de eerste beelden van de telescoop vrijgegeven. De beelden worden zogenaamde deep field-opnames genoemd vanwege het grote ruimtelijke bereik van de telescoop. Door de enorme omvang van het gebied aan de ruimte is een lange belichtingstijd (dit is de tijd die wordt gebruikt om het licht op te vangen) nodig, veel van deze verre objecten zijn namelijk zeer lichtzwak. De gepubliceerde beelden zijn ronduit fascinerend... zo zijn sterrenstelsels waargenomen die zo'n 13,4 miljard jaar oud zijn. Vermits de leeftijd van ons heelal wordt geschat op 13,8 miljard jaar, zijn deze beelden als het ware het geboortekaartje van ons universum! De reden waarom we "terug kunnen kijken in de tijd" ligt eigenlijk bij het karakter van licht. Licht beweegt altijd met een constante snelheid (de lichtsnelheid, zo'n 300 000 km/s). In dit geval was het licht zo'n 13,4 miljard jaar onderweg.

Hieronder kunt u enkele van de gepubliceerde beelden bekijken. De interactieve slider (witte bol, deze kunt u naar links/rechts bewegen) maakt het mogelijk om de beelden van de JWST te vergelijken met deze van Hubble.

James Webb Space Telescope

Zuidelijke Ringnevel

Deze nevel werd ook door Hubble gezien, maar de opnames van JWST zijn een stuk gedetailleerder.
Elke kleur stelt een chemisch element voor: blauw is geïoniseerd helium, groen geïoniseerde zuurstof, en rood geïoniseerde stikstof.

Toekomst

Kort na het ontvangen van de beelden werden deze aan de wereld voorgesteld, hierdoor zijn sterrenkundigen van over heel de wereld in staat om nieuwe inzichten te verwerven. Eén team van onderzoekers (onder leiding van Haojing Yan van de University of Missouri-Colombia) zou zelfs sterrenstelsels hebben ontdekt van zo'n 200 miljoen jaar na de oerknal, wat nog nooit eerder werd waargenomen.

Wetenschappers verwachten dat de eerste sterrenstelsels zijn gevormd 100 miljoen jaar na de oerknal. Het is momenteel nog afwachten om deze "oerstelsels" te kunnen waarnemen...

Datum bericht do 4 augustus '22