Publicaties

Hier vind je teksten, cursuspresentaties uit voorbije seizoenen en actualiteitsposters.

Papers

Vijftig jaar maanlanding - 2019

"Dat is een kleine stap voor [een] mens, een reuzensprong voor de mensheid," met deze woorden zet Neil Armstrong op 21 juli 1969 de eerste voet op de maan. De historische gebeurtenis is dit jaar 50 jaar geleden. Om deze reden blikken de Vlaamse Volkssterrenwachten terug op de maanlanding. In klare en begrijpbare taal wordt de reis naar de maan uit de doeken gedaan aan de hand van het vluchtschema van Apollo 11.

Maansverduistering 27 juli 2018 - 2018

Informatie over maansverduisteringen in het algemeen, en specifiek ook over de verduistering van 27 juli 2018.

Zonsverduistering 20 maart 2015 - 2015

Informatie over zonsverduisteringen in het algemeen, en specifiek ook over de eclips van 20 maart 2015. Ook alle veilige (en onveilige) kijkmethoden worden beschreven.

Telescopen: keuze te over - 2012

Welke telescoop heb ik nodig? Aan welke prijzen kan ik mij verwachten? Welke toestellen zijn er op de markt? Waar kan ik telescopen kopen? Welke accessoires moet ik aanschaffen? Naar aanleiding van deze vaak terugkerende vragen, biedt deze handleiding hulp bij de aanschaf van een (eerste) telescoop.

Helden in de sterrenkunde - 2012

Maak kennis met het werk van Aristarchus, Kepler, Galilei, Newton, Lemaître, Einstein en vele anderen. Ook het werk van de Bruggelingen Simon Stevin (1548-1620), Nicolaus Mulerius (1564-1630) en Marcel Minnaert (1893-1970) komt ruim aan bod. Zij vervulden allen een pioniersrol in de ontwikkeling van de sterrenkunde en zijn ook vandaag nog grote helden in hun vak!

Posters

InSight

Op 26 november 2018 is InSight op Mars geland. InSight is een missie van NASA’s Discoveryprogramma om de inwendige structuur van de planeet Mars te onderzoeken.

Bron van kosmische straling

Op 12 juli 2018 werd bekendgemaakt dat een internationale groep onderzoekers een bron van kosmische straling had gevonden. Het gaat om een superzwaar zwart gat dat kosmische neutrino’s uitstuurt. Dit onderzoek kan ons inzicht geven in bronnen van kosmische straling die ver buiten ons Melkwegstelsel liggen. De ontdekking werd mede mogelijk gemaakt door enkele Belgische wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ook werd dit alles financieel gesteund door onder meer het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) Vlaanderen.

Maansverduisteringen

Informatie over de maansverduisteringen.

Samensmeltende neutronensterren

De vijfde meting van een zwaartekrachtsgolf is de eerste die afkomstig is van samensmeltende neutronensterren en de eerste bron die tegelijk met telescopen is waargenomen. Dit is het startpunt van de 'multi-messenger' ('vele boodschappers') sterrenkunde.

Exoplaneten bij TRAPPIST-1

De Belgische astronoom Michael Gillon heeft samen met zijn team 4 bijkomende planeten rond de ster TRAPPIST-1 ontdekt, nadat hij de eerste 3 planeten al in 2016 had waargenomen. Dit werd op 22 februari 2017 aangekondigd.

Zwaartekrachtgolven

Honderd jaar na Einsteins voorspelling zijn zwaartekrachtsgolven voor het eerst direct gemeten! Dit werd op 11 februari 2016 aangekondigd.

Honderd jaar algemene relativiteitstheorie

Op 25 november 1915 presenteerde Einstein de definitieve versie van zijn veldvergelijking, die de basis vormt voor de algemene relativiteitstheorie.

Nobelprijs fysica 2015

De Nobelprijs voor natuurkunde 2015 gaat naar de Japanse fysicus Takaaki Kajita en de Canadese fysicus Arthur B. McDonald voor hun belangrijke bijdragen aan experimenten die aantoonden dat neutrino's van identiteit kunnen veranderen.

Water op Mars en Pluto

Nieuwe waarnemingen tonen aan dat er de dag van vandaag, weliswaar met tussenpozen, water vloeit op Mars. Anderzijds is er waterijs op Pluto gevonden.

Zonsverduistering 20 maart 2015

De zonsverduistering van 20 maart 2015 is in Brugge maximaal om 10.34 uur: 84,3 % van de zonnediameter gaat dan schuil achter de Maan.